Bez kategorii

Błyskawiczny bulion z kaczki

0 komentarzy

Danie które dało mi miejsce w 14 Masterchefa. Moja ulubiona zupa zasmakuję gościom z dodatkiem makaronu i smażonej kaczki będzie sycące na długie godziny.

Błyskawiczny bulion z kaczki

Servings

4

servings
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Calories

300

kcal

Przepis z Masterchefa

Składniki

  • 1 cała kaczka

  • 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki, łyżeczka kardamonu, łyżeczka pieprzu syczuański

  • 2 szalotki

  • 2 łyżki białego sezamu

  • opakowanie makaronu udon

  • 100 ml sosu sojowego

  • 50 ml sosu rybnego

  • łyżka cukru trzcinowego

  • sól morska do smaku

  • 1 papryczka chili

  • garstka młodej kapusty do dekoracji

  • marchewka w piórka do dekoracji

  • kolendra, bazylia tajska według uznania

  • ćwiartka limonki

  • litr wody

  • sól, pieprz

Przepis

  • Do garnka wrzucamy anyż, kardamon, goździki, pieprz, szalotki i prażymy na sucho.
  • Na podgrzanej patelni podsmażamy sezam, a następnie odkładamy go do miseczki.
    Na tej samej patelni smażymy wyfiletowaną pierś z kaczki, skórą do dołu, przez 3 minuty. Podsmażamy przyprawy, zalewamy 1 litrem wody. Do wywaru wrzucamy skrzydełka i szyję, gotujemy 35 minut.
  • Na osolony wrzątek wrzucamy makaron, gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy.
  • Bulion doprawiamy 4 łyżkami sojowego sosu i dwoma rybnego. Pół limonki wyciskamy do bulionu, a pół pozostawiamy do dekoracji.
  • Szatkujemy drobno młodą kapustę, a marchewkę ścieramy na obieraczce i kroimy w cienkie paski. Siekamy 1 papryczkę chili.
  • Odcedzamy bulion przez sitko. Makaron nakładamy na głęboki talerz, nalewamy bulion. Po odpoczynku pokrojoną w plasterki kaczkę układamy na makaronie. Dekorujemy kapustą, marchewką, limonką i chili, kolendrą, bazylią i prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*