Bez kategorii

Domowy makaron w pomidorach z anchois i czosnkiem

0 komentarzy

Makaron z sosem pomidorowym to baza do wielu dań, wystarczy że dodasz kilka dodatków aby zmienił swój klasyczny smak. Koniecznie spróbuj z kurczakiem i anchois.

Domowy makaron w pomidorach z anchois i czosnkiem

Servings

4

servings
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Calories

300

kcal

Składniki

  • Makaron
  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

  • Sos pomidorowy
  • puszka pomidorów pelati

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kawałki anchois

  • Pół bakłażana

  • Oliwa z oliwek

  • 1 Grillowana pierś

  • 1 łyżka starego parmezanu

Przepis

  • Mąkę przesiewamy przez sito, robimy wgłębienie, wbijamy jajka, żółtka i sól. Ciasto ugniatamy. Jeżeli jest zbyt twarde, można dać odrobine letniej wody. Ciasto zagniatamy długo, około 10 minut, aż będzie odrywać od stolnicy. Odkładam do drewnianej miski, przykrywam ściereczka, daje odpocząć na 30 minut.
  • Gotowe ciasto kroje, formuje na swój ulubiony kształt np.rurki. Odstawiam aby makaron przesechł i zagotowuję osoloną wodę. Następnie gotujemy makaron aż do miękkości i odcedzamy.
  • Czosnek, cebule siekamy i podsmażamy ok 2 minuty na patelni, dorzucamy bakłażana pokrojonego w kostkę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy anchois, pokrojona w paski grillowana pierś, zostawiamy na 1 minutę wrzucamy gotowy i dolewamy pomidory. Doprawimy chilli, sól, pieprz. Wykładamy na talerz, posypujemy natka i startym parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*