Bez kategorii

Dorsz w cieście piwnym z majonezem curry

0 komentarzy

Dorsz w cieście piwnym z majonezem curry

Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

218

kcal

Składniki

  • 500 g dorsza bez skóry

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz cayenne
  • Ciasto piwne:
  • 1 jajko

  • pół szklanki piwa

  • 200 g mąki pszennej

  • Sos curry
  • 5 łyżek majonezu

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżeczka curry

  • łyżeczka musztardy np. miodowej

  • sól, pieprz

  • Dodatkowo:
  • Cytryna

  • Olej do smażenia

  • świeża kolendra do dekoracji

  • 1 papryczka chilli

Przepis

  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą. Dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i curry. Mieszamy. Nastepnie schładzamy
  • Ciasto piwne wyrabiamy mikserem. Kolejno dodaj mąkę, sól, pieprz i piwo. Następnie ubite białko oraz żółtko. Musi mieć konsytencje gęstego jogurtu. Gotowe ciasto odstaw i zajmij się rybą.
  • Dorsza pokrój na 5 cm paski i skropl sokiem z cytryny. Każdy dopraw pieprzem cayenne i solą. Smaż na rozgrzanym oleju aż osiągną złoty kolor. Odkładaj na recznik papierowy.
  • Gotową rybę podajemy z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*