Bez kategorii

Green curry

0 komentarzy

Podstawowe danie kuchni tajskiej. Sycące mleczko kokosowe, lekko ostre curry i ryz jaśminowy.

Green curry

Servings

4

servings
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Calories

300

kcal

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1,5 łyżki pasty green curry

  • 1 pierś z kurczaka – około 250 g

  • 1 średnia cukinia

  • 1 por

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • skórka z otartej limonki

  • 2 – 3 boczniaki

  • 1 papryczka chilli

  • 1 zielona papryka

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • bazylia tajska (kilka listków)

  • dymka i kolendra

Przepis

  • Kurczaka marynujemy w sosie sojowym, rybnym, oleju, imbirze i przyprawie green curry. W garnku gotujemy mleko kokosowe. Obok na woku podsmażamy kurczaka, pokrojonego w kosteczkę.
  • Dodajemy podgrzane mleko kokosowe. Dodajemy warzywa pokrojone na kawałki  od najtwardszych. Doprawiamy cukrem i posiekaną papryczką chilli. Mieszamy.
  • Na koniec dodajemy skórkę limonki i liście bazylii tajskiej. Można dodać odrobinę bulionu, jeśli chcemy płynniejsze danie. Green curry podajemy z ryżem jaśminowym, posypane dymką i kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*