Obiady

Pieczona perliczka na musie z wątróbki z puree szparagowym

0 komentarzy

Danie do dało mi fartucha. Połaczenie deliktnej perliczki z musem wątróbki i szparagi to obłed.

Pieczona perliczka na musie z wątróbki z puree szparagowym

Servings

4

servings
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Calories

300

kcal

Przepis z Masterchefa

Składniki

  • 150 g wątróbki cielęcej

  • 2 jajka

  • pół kostki masła

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek suszony

  • oliwa z oliwek

  • 4 szparagi

  • pierś z perliczki ze skorą

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 cebula

  • pomidor cherry

Przepis

  • Pierś z perliczki przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do miseczki z małą ilością oliwy.
    W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu obieramy.
  • Wątróbkę smażymy na maśle i oliwie z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej. Na końcu przyprawiamy solą. Po przysmażeniu wrzucamy do miski z obranymi jajkami. Przysmażamy na tej samej patelni cebulkę. Dodajemy do pasty. Wszystkie składniki blendujemy z łyżką masła.
  • Wstawiamy szparagi (odcinamy główki od szparagów). Dół szparagów wrzucamy do wody, a główki wrzucamy na parę z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny masła. Po zagotowaniu szparagi blendujemy z łyżeczką masła.
  • Wsadzamy perliczkę na średnio nagrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i masła. Smażymy około 15 min. Na koniec zalewamy wodą i dusimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*