Bez kategorii

Rafaello bez pieczenia

0 komentarzy

Znacie osobę która nie lubi Rafaello? JA NIE! Krem waniliowy, prażony migdał i kokos to sekret udanego deseru.

Rafaello bez pieczenia

Porcje

1

porcja
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 2 – 3 paczki herbatników

  • 250 ml mleko 2%

  • puszka mleka kokosowego, może być light

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 20 g mąki pszennej

  • 1 laska wanilii lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 100 g cukru np. brązowego, lub ksylitolu

  • 100 g masła

  • 150 g wiórków kokosowych

  • 120 g płatków migdałów

Przepis

  • Mleczko kokosowe podgrzewamy z wanilią i cukrem. Osobno w miseczce mieszamy mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • Po zagrzaniu mieszamy oba mleka, aż powstanie budyń. Odstawiamy na bok i czekamy ąż wystygnie ( można przelać do metalowej miski i wstawić do zlewu zapełnionego zimną wodą).
  • Wiórki kokosowe i migdały przeprażamy na patelni i wysypujemy na deskę, czekamy aż ostygną.
  • Masło umieszczamy w misie miksera, i mieszamy aż powstanie puszysta masa. Nie przerywając miksowania dodajemy kokosowy budyń w kilku turach, do powstania gładkiej masy. Na koniec dodajemy migdały i kokosa (można odrobinę zostawić do dekoracji).
  • Blaszkę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy herbatniki, następnie krem i tak naprzemiennie. Całość zdobimy wiórkami, migdałami, czy krakersami. Chłodzimy 3h w lodówce, lub całą noc ( jednak najlepiej smakuję z rana do kawki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*