Bez kategorii

Sernik Nowojorski

0 komentarzy

Bajeczny sernik nowojorski wyróżnia się jasnym kolorem. Jest pełny twarogu. Koniecznie spróbuj, będzie to Twój ulubiony sernik.

Sernik Nowojorski

Porcje

10

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

1

hour 

20

minut
Kalorie

1200

kcal

Składniki

  • Spód
  • 150 g pokruszonych biszkoptów np. petit

  • 70 g masła, roztopionego

  • Masa
  • 1000 g serka philadephia, ewentualnie łaciate itp

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 30 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

  • 3 duże jajka

  • 1 żółtko

  • 200 ml śmietany 22 %

  • Krem
  • śmietana gęsta 100g

  • 20 g cukru pudru

  • 10 ml soku z cytryny

Przepis

  • Ciastka rozdrobnić i wymieszać z roztopionym ostudzonym masłem. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ułożyć równomiernie i wstawić na ten czas do lodówki.
  • Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na końcu dodając jajka, ważne aby miksować tylko do połączenia składników.
  • W międzyczasie zagotować wodę w czajnik. Gotową masę przełożyć do tortownicy, włożonej do naczynia żaroodpornego, wypełnionego do połowy wrzątkiem. Dodatkowo zabezpieczyć folią. Całość piec 20 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra- dół.
  • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 45- 80 minut. Po tym czasie sernik powinien być upieczony. Ja sprawdzam dłonią czy ładnie stanęło. Ciasto powinno być na środku ścięte, studzę około 1 godzinę w piekarniku, następnie całą noc w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*