Sałatki Zdrowe przekąski

Spaghetti z cukinii z sezonowymi warzywami i marynowanym tuńczykiem

0 komentarzy

Lekkie i przyjemne danie, które przygotowałam w Masterchefie. Soczysty tuńczyk w połaczeniu z makaronem z warzyw jest idealną alternatywą dla bezglutenowców.

Spaghetti z cukinii z sezonowymi warzywami i marynowanym tuńczykiem

Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

10

minut
Kalorie

300

kcal

Przepis z Masterchefa

Składniki

  • 200 g polędwicy z tuńczyka

  • 4 łyżki prażonego białego sezamu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • 1/2 szklanki oliwy

  • sól, pieprz

  • pomidorki koktajlowe różne 10 sztuk

  • 2 papryki czerwone

  • 2 szalotki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 zielona cukinia

  • 1 świeży ogórek

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka cukru

  • świeże zioła do dekoracji

Przepis

  • Tuńczyka marynujemy w oliwie, cytrynie, natce z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Paprykę czyścimy, nacieramy solą i pieprzem, oraz oliwą, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grilla.
  • Pomidorki koktajlowe podsmażamy na oliwie z cukrem i octem balsamicznym, odkładamy na bok.
    Na patelni przesmażamy szalotki, zgrillowany czosnek. Dodajemy cukinię pociętą na paseczki, pomidory karmelizowane, grillowaną paprykę i świeżego ogórka.  Całość mieszamy i nakładamy na talerz.
  • Tuńczyka smażymy po minucie z każdej strony. Zdejmujemy i posypujemy prażonym sezamem.  Układamy rybę, makaron dekorujemy z ziołami.

Główne składniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*