Desery

Tradycyjne puszyste pączki z nadzieniem

0 komentarzy

Tradycyjne puszyste pączki z nadzieniem

Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

3

hours 
Czas gotowania

40

minut
Kalorie

350

kcal

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej + do posypania

  • 80 cukru pudru

  • 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego

  • szczypta soli

  • 200 ml mleka + 50 ml do rozczynu

  • 60 g masła

  • 20 ml spirytusu lub wódki

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 4 żółtka

  • dodatkowo:
  • 0,5 l oleju

  • dżem lub konfitura

  • cukier puder

  • skórka z pomarańczy

Przepis

  • Drożdże mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 -15 min w ciepłe miejsce.
  • Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy delikatnie rozczyn, oba cukry, żółtko i całe jajko. Mieszamy.
  • Następnie dodajemy spirytus, mleko i pod koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie gładkie.  Wyrobione ciasto formujemy w kule, wkładamy do oprószonej miski i przykrywamy czystą ściereczką na 1,5 ( ja stawiam na kaloryferze, lub do piekarnika na 35 stopni).
  • Po odpoczynku ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1 cm grubości
  • Pączki wykrawamy szeroką szklanką. Na środek każdego krążka kładziemy łyżke nadzienia. Zlepiamy i formujemy równe kulki. Kładziemy zlepieniem na blacie obsypanym mąką.
  • Kulki przykrywamy i zostawiamy tak aby podwoiły swoją objętość ok. 30 min.
  • Gotowe pączki smażymy na gorącym oleju, tak aby swobodnie pływały. Po zarumienieniu się jednej strony obracamy.
  • Usmażone kładziemy na kratce lub ręczniku papierowym.
  • Póki ciepłe smarujemy lukrem, dekorujemy skórką pomarańczową i wcinamy. Smacznego!

Notatki

  • Olej rozgrzewamy na 170 – 175 stopni.
  • Lżejsza wersja beda pączki posypane cukrem pudrem
  • Do środka można dać czekoladę, dżemy, owoce, budyń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*