Bez kategorii

Zupa cebulowa

0 komentarzy

Jesienna zupa. Idealna na chłodne dni, lub przeziębienie. Sekret jej jest długo karmelizowana cebula i dobry bulion. Koniecznie podawaj z grzanką.

Zupa cebulowa

Servings

4

servings
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Calories

300

kcal

Składniki

  • 850 g cebuli

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki oliwy

  • 200 ml białego wytrawnego wina

  • 1 litr bulionu

  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • Cebulę obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół i siekamy w piórka. Pora myjemy i siekamy w paski. W rondelku rozpuszczamy masło i oliwę.  Po nagrzaniu, wrzucamy całą cebule i długo smażymy, aż cebula będzie brązowa. Ja karmelizuje ponad 30 minut, potem dodajemy posiekany czosnek.
  • Zwiększamy ogień, wlewamy białe wino i mieszamy, gotujemy około 2 – 3 minuty. Następnie dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
  • Gotujemy przez 3 minuty następnie dodajemy gorący bulion i gotujemy  na małym ogniu przez pół godziny. Zupę doprawiamy, tymiankiem,  solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*